Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Champagne eller øl til rakefisk?

Dato: 06.12.14

Hva drikker vi til rakefisken? Av øl foretrekker de fleste av oss vanlig pils, noen velger juleøl, mens stadig flere velger alkolfritt øl til akevitten. Av akevitt foretrekker Fiskeguidens testpanel Gammel Opland og Løytens Linjeakevitt.

Rakefiskens smakstyrke bestemmer hva man bør drikkeRakefisken har en rik og moden smak - ikke ulik moden brie eller camembert. Derfor passer best en drikke med mye smak.
For mange er akevitt et sikkert og tradisjonelt valg. Men både vin og øl kan også passe fint til rakefisken.


Vin til rakefisk må ha ekstra mye friskhet og fruktighet. Vinmonopolets eksperter mener at en tysk eller østerriksk vin laget på druetypen Riesling fungerer veldig fint. I tillegg kan noe restsødme virke lindrende mot det kraftige saltpreget. Den samme friskheten gjør også at champagne fungerer godt.


Øl er mer robust i forhold til mat så det er mye å velge i. Til mild rakefisk passer det med lyse øl som pils, blonde eller hveteøl mens mørkere ølsorter som porter, bokkøl og juleøl til mer moden rakefisk. Vil man prøve noe litt utenom det vanlige kan både tørr sherry og den belgiske ølspesialiteten, geuze, være spennende til rakfisk, mener Vinmonopolet. .


Champagne
Rakefisk har de samme utfordringer som kraftige oster - den stjeler frukt av vinene og fremhever uønskede elementer som f.eks. alkohol, syre og fat/tannin. Løsningen er champagne. Kulsyren renser munnhulen og etterspillet er forfriskende. I tillegg møter champagnen umamirike råvarer godt på grunn av eget høyt uumamiinnholdog takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommelig frukt, er derfor å foretrekke.


Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakefisken og ikke maskerer smaken med store mengder rømme og løk. Andre viner som takler rakefiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.


Med bakgrunn i denne beskrivelsen, velger Merete Bø og Bendik Dannevig Kristiansen i Dagens Næringsliv følgende champagne-viner til rakefisken:


CHAMPAGNE HENRIOT BRUT SOUVERAIN (FRANKRIKE) KR.349,90

Denne champagnen har en mineralsk duft med innslag av moden frukt og toast med ristede nøtter. Frisk syre på smak med en balansert, moden, deøikat ffrukt. Flott champagne, særlig til prisen.


SOLERA RESERVA PUERTO FINO (SPANIA) Kr. 119,90

- Fersk, florpreget duft med sjøvann, grønne epler og salte mandler. Pen konsentrasjon på smak med fersk frukt og balansert, lang, saltpreget utgang.

 

Kategori: