Ingen har bundet flere laksefluer enn Olaf Olsen. Som dreven laksefisker og klepper i Lærdalselva, søkte han også å binde fluer som ikke bare var attraktive for fluefiskeren, men som han visste også laksen ville ta. Olaf Olsen er borte, men de som fremdeles har fluer som han har bundet, bør ta godt vare på dem. De har verdi for samlere.
Det er mest for sportsfiskeren og hans smak vi binder de smellvakre fluene - og ikke for laksen, sa Olaf Olsen, der han satt i haugen av fjær fra tropiske fugler, isbjørnhår og hjortehale, og bandt sine små, lekre kunstverk. Mens en lakseflue i seg selv er en fullkommen skapning for fiskerens øyne,har de gamle, velkjente fluemønstre navn som lyder som ren poesi. I sportsfiskerens indre blikk tryller de frem synet av en hemmelighetsfull lakselv og en sølvblank fisk som kaster seg til værs til lyden fra en rusende snelle.Det er som å oppleve duellen på nytt og lykken på gressbakken etterpå, med laksen stolt i skjelvende hender.
Heldigvis vet ingen med sikkerhet om laksen tar flue i raseri eller for å sikre seg en godbit, men det er grunn til å anta at det er et jaktinstinkt som utløses når omgivelser som temperatur, lysvannets oksygeninnhold og barometertrykk minner den om de store jaktmarker ute i storhavet.
Mange mener at det ikke spiller noen rolle hvordan flua ser ut når laksen først er bitelysten, men de fleste påstår den både må være kunstferdig bundet og ha en riktig størrelse og et korrekt mønster. Og ikke minst - flua må presenteres lett og elegant og trekkes riktig over laksens standplasser.
Langsynt
Hva vi vet om fiskens syn? Mens det tidligere var en vanlig oppfatning at fisk var nærsynt, tyder nye undersøkelser på at den tverimot er langsynt. Mens fisk ikke ser ting så skarpt som vi mennesker, registrerer den kjapt bevegelser hurtig og godt. Dessuten må vi regne med at laks og ørret har et fargesyn i likhet med flere andre fiskearter.
Fluekroppen er viktig
Mange sportsfiskere mener det er riktig å presentere en flue som er en nøyaktig kopi, som i spesiell belysning gir laksen den illusjon at "dette likner veldig det jeg spiste av en gang".
Fluekroppens form betyr vel så mye som fargen, og at spesielt sølv og gull har god virkning på laksens øyne,mente Olaf Olsen. Likevel la han mest vekt på avslutningen i bindingen av flua, at hodet får en så jevn overflate som mulig.
Så snart flua kommer i elva, gir strømmen den en eggende gang. I stillere vann må flua trekkes, eller du må vippe med stanga for å gi den nødvendig liv.
Lakseflua skal ligge flat i vannet
Mens Olaf Olsen benyttet bare fluer med dobbeltkrok til sjøørretfiske, foretrakk han enkelkrok når han gikk ut for å fiske laks.
En lakseflue skal liggeflat i vannet og mest mulig nær overflaten uten å stripe. Dobbeltkroken hindrer flua i å legge seg skikkelig og trekker den lett ned på dypet, mente han. Som andre sportsfiskere, benyttet også Olaf Olsen største fluer først i sesongen og i grumset vann, mindre fluer når vannføringen ble mindre eller elva var blitt klar.
Ei lita flue kan tenne storlaksen
Mens du tidlig i sesongen, i juni, kan du klare deg med få størrelser av Dusty Miller, Thunder & Lightning og Black Doctor, trenger du under fiske i juli en flueboks med et rikt utvalg av mønstre og størrelser, mente han. Da er også fargevalget viktig, og du skal ikke kvie deg for å prøve de aller minste fluene. De kan lett tenne bitelysten hos en storlaks som har stått lenge i elva, sa Olaf Olsen.
Skift flue
Men hva gjorde en dreven laksefisker som Olaf Olsen om laksen slo feil eller bare så vidt nappet i flua? Jo, da ventet han tre-fire minutter til han var sikker på at laksen hadde kommet seg tilbake på standplassen sin. Så prøvde han samme flua en gang til, med nøyaktig like lang line. Tok ikke laksen da, skiftet han over til en mindre flue, gjerne i et annet mønster, og forsøkte deretter en større utgave. Skjedde det fremdeles ingenting, fortsatte Olaf Olsen å fiske den den opprinnelige flua som laksen hadde nappet i.
Blue Charm
Dersom Olaf Olsen måtte velge en flue under laksefiske, ville han ha foretrukket Blue Charm i alle størrelser. Men den største laksen sin på 23,5 kilo, tok han på en Black Doctor 8/0.
Jungle Cock
Jungle Cock er den gjeveste av alle fjær som benyttes til fluebinding, og sportsfiskere over hele verden kan ikke tenke seg fluer uten de lyse plettene som kommer fra The Grey Jungle Fowl eller den grå Native hønserasen som lever i india. Fuglen har i alle tider vært etterstrebet og er forlengst totalfredet, og mange fluebindere må i dag klare seg med imitasjoner av forskjellige erstatninger.
De lyse lakkflekkene på Jungle Cock-fjærene er et eventyrlig blikkfang overfor laks og sjøørret, enten de minner om kleggluftbobler på døgnfluer eller fiskeyngel. Den spesielle glansen i de svarte fjærene, bidrar til å reflektere lyset ovenfra i lokkende glimt.
Ta et kastekurs
Olaf Olsen hadde et godt råd til fluefiskere. Kjøp deg en fluestang og meld deg på et kastekurs for å bli kjent med redskapen før du går i elva. Å drive med instruksjon på fiskeplassene, er altfor dyrt med dagens fiskekortpriser. Dessuten ødelegger du sjansene for fisk både for deg selv og andre, sa han.
Av Eivind Fossheim (tekst og foto).