Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Slik lurer du storlaksen i Bjøra og Namsen!

Selv om fiskestarten i Bjøra gikk på tålmodigheten løs de fire første dagene av sesongen 2003, ble det da tatt laks hver dag. Og laksen var stor. Snittvekta på det første 50 talls laks lå på 11 – 12 kilo!

Den største i starten fikk Laszlo Bene fra Spikkestad, med Bjørnar Breivik som roer og guide. 18 kilo veide det vakre eksemplaret av en typisk bjøra-laks.

Hvem var roeren?Mens de fleste spør hvem som tok laksen, spør vi alltid hvem som var roeren! I ro-tida fra 15.mai til 15.juni, med mye vann i elva, har du små sjanser til storlaks om du ikke selv er lommekjent eller har alliert deg med en lokalkjent roer og guide. Det er roeren som setter på fisken. Det er fiskeren som kjører laksen og lander den. I båten utgjør de et viktig team.
Vi forventet en pangstart i Namsen i 2003Bjørnar Breivik så med største optimisme frem til resten av sesongen i Bjøra, og ikke minst til fiskestarten i Namsen 1.juni. Elva var stor og kald. Med et par grader varmere vann i nedre del av Namsen enn vannet her oppe i Grong, kunne det bli en pangstart premierenatta i Overhalla, mente han. Vi som har opplevd fiskeeventyret ved Sælleghylla i Krukålen eller på andre populære landingsplasser for sommerens første storlakser, vet hva man har å glede seg til, alle som sitter klar med fiskekort og et veltrimmet utstyr.
Den røde kineser!


Med sin erfaring som fisker, roer og guide i Bjøra og Namsen i 30- 35 år, har Bjørnar Breivik funnet frem til et utstyr som for ham fungerer godt. 18 kilos laksen ble tatt på en rød Bomber-wobbler. Den kalles ofte Den røde kineser, fordi dens svarte siksakbånd minner litt om kinesiske skrifttegn. Likevel vil han ikke fremheve den som sin favoritt. Han skifter ofte wobbler. I blant bruker han en Rappala eller kanskje et annen skumnmel sak, alt etter vannføring og vanntemperatur og hvor dypt han ønsker wobbleren skal gå.

Som rostang bruker han en 10,6 fot Fenwick-stang og et 0.43 millimeter Siglon-nylonsnøre på stor elv som nå. På elv med mindre vannføring og sommertemperaturer, setter han på en fortom på 0,37 eller endog helt ned i 20,22 ved ekstreme forhold.


Fisken kan lett rive seg løs på dødt snøre!
Wobbleren festes til fortommen med en rappalaknute, mens svivelen monteres 8-9 fot oppe på snøret. Breivik liker ikke de døde snørene. Fisken kan lett rive seg løs.
Nei, for fiskeren er det viktig å ha et utstyr, der han kan utnytte spensten i stanga, det tøyelige nylonsnøret og en slurebrems som ikke er stilt for hardt, for å kroke fisken, kjøre den og lande den på en skikkelig måte.
Viktig å lære seg spey-kastet for fluefiske i Bjøra!
Med sin frodige vegetasjon, kan en fluefisker føle seg hjelpeløs med alt av trær og busker som henger ut over Bjøra. For den som fisker med mark og sluk, går det greit. Men skal du fiske med flue fra land på stor forsommerelv, bør du ha lært deg spey-kastet på forhånd, sier Breivik.

Kategori: