Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Der kilosørreten vaker hver kveld!

Sverre Thune mener det er sunt å ro, men er skuffet over kveldsfangsten. 5 kilo er for lite på en kveldsøkt. Dessuten hadde han ventet ørret på over kiloen!

Det er ikke sant! Jeg nekter å tro det. Lommekjent som jeg er i Jølstravatnet og Haukedalsvatnet, har jeg vært overbevist om at det ikke finnes bedre fiskeplasser for ørret i Sogn og Fjordane enn her, nei, ikke i hele landet. Ikke noe annet stede vi har større sjanser for å få ørret på 200- 300 gram enn i Jølstravatnet, har jeg påstått. Det er også bakgrunnen for at jeg garanterer mine gjester fisk på kroken.

Men etter at jeg møtte Per Ove Thune i Hafslo, har jeg revidert min oppfatning av Jølstravatnets og Jølstras fortreffelighet.-Her i Hafslovatnet får du nemlig ørret på 3 hekto i snitt, sier Per Ove Thune, nå en av Fiskeguidens mange lokale fiskeeksperter. – Ja, for en dyktig fisker er det ikke uvanlig å få flere kilofisk i løpet av sesongen, enten du fisker med flue på vak eller tar deg en tur med oteren, legger han til.

Wienerbrød med kanel i svingene!Dette må jeg sjekke! Ved ett-tida sitter jeg på krambua til Per Ove, en av de få småbutikkene med eget bakeri her i landet. Midt i sentrum av Hafslo. Per Ove er midt oppe i brødbakinga. Hele butikken dufter av fersk loff. Smaken av varme wienerbrød med kanel i svingene, minner meg om glade guttedager i Jølster. Tenk om vi hadde hatt råd til å ha en slik altmuligbutikk med dette miljøet i hver eneste norsk bygd!FavorittenePer Ove driver butikken sammen med kona Marise og faren Sverre. Sin eksotiske partner fant han i Manila. Michael på ett år, har de samme lyse krøllene som faren. Her er nok å gjøre, men bakeriet er det Per Ove som styrer.Mens vi venter på at de siste brødene skal bli ferdige, trekker Per Ove trekker frem favoritt-slukene sine ( bilde nr.2): Den flytende 11 cm Rapala original red trout og den kanadiske 7,5 cm Tomic multi-wobbler er glimrende til dorging i Hafslovatnet. I elvestrømmene mellom Veitastrandvatnet og Hafslovatnet bruker han en 5 cm synkende Rapala Count Down-wobbler eller en Herring Jig ( på bildet sammen med fluene)

Storørreten i Hafslovatnet og i Straumane er minst like fluekåte som sugen på en rapala-wobbler! Av våtfluer plukker Per Ove ut en rekke av sine selvlagde fluer. Favoritter av tørr- og våtfluer i størrelser helt ned til krok 14 og 16.Fra flueboksen (bilde nr.3) trekker han frem en caddis –nymfe med andegumpe som hackle, de to våtfluene, den egenkomponerte Michael og Valium-flua som begge er glimrende oter-fluer, vårflueimitasjonen Rackelhanen, som tar stor ørret og selvsagt Åbo-flua. Vi finner ellers en døgnflue av egen komposisjon med foam som kropp, og to caddis-døgnfluer med rådyrhår.
Det var så vidt!
Vi glemmer oss helt bort, der vi lener oss over disken og legger opp kveldens taktikk.
Hvilke fluer skal vi velge? Her er massevis av innspill. Mønstrene studeres i detalj.
Nei, den kan du ikke ta bilde av, sier Per Ove. Jeg må binde en ny til du kommer tilbake fra elva.
Jeg syntes den var grei, men Per Ove protesterer: -Du vil vel ikke skjemme meg bort ved å presentere denne på sidene dine?I full fart løper han inn i bakeriet. Et halvt minutt senere kommer han tilbake med et brett duftende gyldne, nystekte brød. – Det var så vidt, sier han, og smiler lurt.

I all fiskepraten har det nok hendt at brødene er blitt brent, legger han til .

Oterfiske!
Jeg vil oppleve Hafslovatnet fra båt. Sverre skal ro, Per Ove og jeg skal betjene de to oterne, hver med 10 fluer. Per Ove har selv laget fluene, de fleste klassikere på dobbeltkrok nr. 8. På den ene oteren har han montert noen selvkomponerte streamere i krokstørrelse 8 og 6. I elva bruker han krok fra nr.6 til 12. Storfisken er hissig på streamers, sier han.Vi tar ikke med fluestanga. Den har jeg prøvd oppe i Straumane tidligere på dagen med godt resultat, men ingen opp mot halvkiloen.

Så liten som båten er og med tre mann om bord, finner vi det mest forsvarlig å legge igjen fluestanga. Vi prøver oteren i kveld.

Beste oterfisket er mellom kl. 13 og 16. Fra slutten av juli og i begynnelsen av august begynner den å gå inn på grunnene og opp på gyteplassene i Straumane og resten av elva opp mot Veitastrandsvatnet. I maribakken og på grunnene rundt holmene kommer storfisken inn for å meske seg i klekkende insekter. Fisk på over kiloen! Ja, over 2 kilo!

Fisker bare i medvind!
Per Ove staker ut kursen mot Straumane. Her stopper vi motoren. Sverre tar til årene. Det er han som vanligvis ror. Det er godt for helsa, sier han. Skal du otre skikkelig, må du bare fiske i medvind, sier han. Trekker du oteren mot vinden vil vannmotstanden føre til at det blir luftbobler etter oterlina og svivlene. Fisken har lett for å hoppe etter svivlene istedenfor fluene. I luftboblene ser svivlene ut som levende maur. Dessuten står fisken mest med hodet vendt mot vind og strøm. Ved fiske i medvind, får de fluene drivende mot seg, ikke bakfra.

Storfisk!
Det tar ikke lang tid før vi trekker inn den første ørreten. Og enda en. Men størrelsen er ikke av jølster-merke. Knappe 250 gram. Bare vent, mumler Per Ove. Og lokalkjent som de er, Sverre og Per Ove, vet de nøyaktig de riktige plassene i den vannfylte u-dalen her inne mellom de frodige brukene på begge sider av vannet.


Et voldsomt plask og snøret trekkes ned. Oterfjøla er i ferd med å skjære seg ned. Da kjenner jeg det, akkurat som om flua rakner i kjeften på storfisken. Den går. Med presset fra fiskeren i båten og motstanden fra oterfjøla, er det selvsagt problemer med å få storfisk til å sitte. Vi skulle hatt et system der fjøla løste seg ut, straks en storfisk satt på en av krokene.Vi har ikke før tenkt tanken, så er den der igjen, storfisken. Tok telemarkskongen i streamers-utgave bare fem-ti meter fra båten.Den veier 875 gram! – desseuten får vi en på 650 gram. I alt 5,5 kilo feit og fin ørret på bare noen få timer! Sverre er ikke fornøyd. Han hadde ventet mer og større fisk!
Kilosfisk jafset insekter fem meter fra båten!
Jeg trodde det ikke var mulig å finne et ørretvann som Hafslovatnet, sentralt, kloss ved en av de vestnorske hovedveiene – riksveien mellom Sogndal og Luster. Jeg burde vel ikke si det, men der vi satt i båten mens tussmørket seg inn over blanke stilla, veltet det seg stadig fisk i både enkilos og tokilos- klassen langt innenfor rekkevidden for mine fluekast! Bare 5 meter fra båten skimtet jeg en diger rygg og en stor, grå døgnflue som forsvant i et digert gap. Tenk om jeg hadde hatt fluestanga og tørrflua her nå!Men ivrig som jeg da hadde vært, hadde jeg flua mi revet lua av Sverre eller kanskje hadde vi havnet i vannet alle tre. Båten var ikke akkurat noen kastebrygge, og speykast med ivrige fiskekamerater på begge sider, ville vel neppe ha funket!

Ettersommerens beste tips for fluefiskere!
Jeg overdriver ikke. Dette er mitt beste tips for fluefiskere etter stor ørret nå i august og september. Fisk gjerne fra land, men hold dere til nordsiden av elva og nedover langs land på nordsiden av vannet. Der vil du møte kilosfisken på maribakken – og enda lenger innover på grunna!Jeg skal tilbake allerede om et par uker, så vi treffes kanskje på krambua til Per Ove. Han og Sverre er begge kjempekarer og de ivrigste og beste fiskere som finnes i Hafslo-grenda. Men prat ikke høl i hue på bakeren. Ellers må de betale for de brente brød!

Tekst og foto: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

sverre.jpg

Dette er de beste fluene, mener Per Ove. Han binder dem selv, både egne mønstre og kopier av andres favoritter som storørreten er sugen etter i Hafslovatnet.

hafsloelva.jpg

Slik ser elva ut som renner fra Veitastrandvatnet og ned I Hafslovatnet. En passe grumsete breelv, med fantastiske stryk og høler, dit stor ørret fra Hafslovatnet går opp for å forberede bryllupet i h

Kategori: