Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Legg ned din egen rakfisk!

Det er ingen heksekunst å lage sin egen rakfisk. Men tro ikke at det er salt- og sukkermengden og måten den legges ned på som alene er avgjørende for resultatet. Nei, det betyr minst like mye hva ørreten har spist og hvilket vassdrag den kommer fra om det blir god rakfisk.Her er noen av oppskiftene:

Sterk Telemarksfisk


Bruk halvkilos fjellfisk. Sløy fisken, fjern gjellene. La hodet henge på. La rester av blodrand ligge igjen bakerst i buken. Bruk 4,5 prosent salt.Til 7,5 kg fisk, bruker du 335 gr grovt salt og
2 ss sukker.Strø salt/sukker i buken og inne i hodet. Fisken legges anføttes i en plastdunk med en diameter så nær opp til fiskens lengde som mulig. Strø noe av saltet og sukkeret mellom hvert lag, resten på toppen. Legg press på. Helst en tallerken oå samme diamater som butten. På toppen en ren murstein pakket i plast. For at fluer og annet kryp ikke skal komme til under rakeporsessen, lager du et et pustende "lokk" av bomullstoff som festes med en strikk rundt butten på yttersiden.
La butten stå i et rom med maks 7 graders varme de første 4 døgn. Sjekk så om den har laket seg, at det ligger lake over all fisken. Hvis ikke, hell over kald lake med samme salt- og sukkerstyrke.Deretter settes butten i rom med 4 grader, og ettre 2 måneder, tar du din første smaksprøve.
Mild telemarksfisk
Legg ned fullstendig renvasket fisk, uten gjeller og uten blodrand. Bruk 5 prosent salt.


Til 4 kg fisk bruker du altså 200 gram salt og 2 ss sukker.Ellers samme fremgangsmåte som ovenfor.

Myseraka fisk
Dette er en gammel telemarksvariant der du bruker 4 prosent salt. Fisken skal være renvasket, uten gjeller og uten blodrand.


Toø 4 kg fisk bruker du 160 gr salt og 2 ss sukker.


Til mysen setter du til 3 % salt. Legg fisken ned på vanlig måte, ha hell på mysen på toppen av øveste fiskelag.Hallingdalsfisk m blodrand
Rens villfisk, ta ut gjellene, men la blodranden være. Skyll ikke fisken for slim og blodrester etter sløying.


Til 3,5 kg fisk bruker du 175 gr salt og ei klype sukker. Legg fisken ned på vanlig måte.
Denne verianten blir fortere rak. Sjekk butten og smak på fisken etter 4 uker.

Servering:
Server rakfisken fint filetert på et fat, pyntet med salat, persille og løk, og med kokte mandel- eller ringerikspoteter. Noen bruker oppskåret rødløl og rømme. Andre serverer fisken med eggerøre og selvsagt lefser og flatbrød. Smør.

Les mer om rakfisk:Astri Riddervold – Halvor Heuch:


RAKEFISK


Teknologisk forlag.

Astri Riddervold:DRIKKESKIKKER


Teknologisk forlag.

Astri Riddervold:

LEVENDE NORSKE TRADISJONERTeknologisk forlag.

Kategori: