Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Veiviser til storfisken på Hardangervidda!

I mange loner og tjern kan det stå stor ørret.

Forfatteren og fiskeribiologen Tore Qvenilds nye bok er et funn for sportsfiskere som vil vite mer om fjellørret. Vi lar oss forføre inn til de beste fiskeplassene på Hardangervidda, og får også vite hvordan vi skal lure storfisken på kroken!

Hardangervidda er en uendelig gammel tumleplass for alt slags folk. Gamle hellere, en nedfallen bu, et steinrammel har gjennom uminnelige tider huset jegere, fiskere og fjellfanter. Bøndene rundt vidda har alltid fisket her med garn og har overvåket sine garnretter strengt, mens stangfiske etter gammel hevd og sedevane var åpent for alle. I dag er en god del av denne tidligere allemannsretten til stangfiske blitt privateid og ikke med i noen form for fiskekortordning.




I den nye boka om Hardangervidda som fiskeribiologen Tore Qvenild har skrevet, og som kommer ut på Naturforlaget i disse dager, kan vi lese mer om hvordan jakt-, fiske- og beiterettigheter ble fordelt etter at Høyfjellskommisjonen i 1909 ble nedsatt for å klargjøre eiendomsretten i fjellet.

Imponerende!


Forfatteren gir oss ikke bare et innblikk i den harde og dramatiske kampen om naturressursene på Hardangervidda.



Sammen med mesterfotografen Johan Bruns unike stemningsbilder, får vi en ekte skildring av den storslåtte naturen og den rike kulturhistorien. Men mest av alt er jeg imponert over hans evne som fiskeguide. Jeg har lest mye om fjellfiske i min tid, men aldri har jeg sett en fiskebok som så klart beskriver fjellørretens levesett og fiskemulighetene som her. Dette er snadder for ørretfiskere!





Denne boka må du ha!


Med bakgrunn i egne kunnskaper og rike erfaringer som fiskeribiolog, har han med sin bok maktet å presentere for dagens sportsfisker det beste av all matnyttig informasjon som han og hans legendariske kolleger Iacob D. Sømme, Knut Dahl og Hartvig Huitfeldt-Kaas i sin tid samlet på sine forskningsferder her inne på Europas største høyfjellsslette. Enten man er en erfaren ørretfisker som kjenner de fleste av fiskeplassene, eller aldri har satt dine bein her, er dette en bok som enhver ørretfisker bør ha. Med sine grundige beskrivelser av fiskeplasser, fiskemetoder og fjellørretens levesett, har Tore Qvenild her skrevet et verk som ikke bare er en fantastisk fiskeguide for Hardangervidda, men som enkelt og levende gir deg et klart innblikk hva dette fjellriket har betydd og fortsatt har å si som jakt- og fiskemarker for folk flest og for bøndene i bygdene rundt vidda.





Jakt på svermere og tidlige gytevandrere!




Her får oppskriften på hvordan du skal jakte på svermerne og de tidlige gytevandrerne på vidda. Her får du vite hva slags fluer og sluker de gamle sportsfiskende fiskeribiologene og andre fjellfiskere fikk sine kjempefangster på. Her kan du ause av viktig informasjon.

Dette er årets gave til ørretfiskeren og en kjempeflott veiviser til Norges beste fiskeplasser. Den eneste feilen ved boka, er at den er for tung til å ta med i sekken til fjells…





Vårbeitefiske




Vårbeitefisket er en opplevelse for seg, men grunnen til at ikke flere i dag utnytter det, beror nok på vanskelighetene med å komme seg inn gjennom den råtne snøen til fiskeplassene i vann hvor isen går opp. Selv om det er lenge siden Jon Hellemo fra Uvdal tok 101 ørret på noen timer i Geitvassbekken, kan man fortsatt få kjempefangster ved å være på rette plass til rette tid.

Forfatteren Peder W. Cappelen avslørte sitt drømmested i en av sine bøker:



-Når sant skal sies, er det bare ett virkelig godt fiskested på denne delen av vidda, det er i enden av en snøbre som ligger på vestsiden av Geitvassbekken. Der skal du ut på en ruglet og rødlig stein og kaste marken godt oppover strømmen, avslører han glatt.




Svært gode sjanser til stor ørret i hvert tredje vann!




Fisket på Hardangervidda er på mange plasser like godt som i gamle dager. Av fangstoppgaver er det i hvert tredje vann fremdeles svært gode muligheter til å få fjellørret på halvkiloen eller større. I Gunleiksbuvatnet får fiskelaget minst en ørret på over kiloen hver dag. I Vollevatn og Briskevatn er produksjonen 3-5 ganger høyere enn i historisk tid.




Foto: Ørekyta kom inn i Skjerja i slutten av 1980-årene. Kvaliteten på ørreten er fortsatt i toppklasse, men bestanden er ikke lenger så stor.



Sølvkroken Spesial!




Hva vi skal fiske med? Sølvkroken Spesial, 12 gram og Panther Martin, begge i kobber og rødt, er bankers. Det kan også Tore Qvenild selv bekrefte. Sammen med sin fiskekamerat Sigurd fikk de 50 ørret, alle på over halvkiloen , på sin fisketur i Sandvannet 16.august i 2001, hvorav det de fleste ble tatt på spesialen. Ellers er det noen som foretrekker Møresilda og Stingsilda i vekter på minst 15 gram for å kaste langt og fiske dypt. Er vannet kaldt, er det lurt å bøye Stingsilda litt, slik at den får en mer pirrende og livlig gange. For fiske på grunnere vann og i elvehøler kan en 6 gram Droppen, Mepps eller annen spinner være veldig effektiv. Fisk den i rykk og napp.





March Brown Silver!



Iacob D. Sømmes favoritt var en March Brown Silver lakseflue i dobbelkrok nr.10. Den går dypt og er spesiell effektiv når elva flommer opp og blir grumsete. For Johannes Dahl var Greenwells Glory favoritten. Peder W. Cappelen foretrakk en Mallard & Claret. Etter 1.august brukte han dobbeltkrok og mørkere fluer. Sømme og Dahl mente at deres favorittfluer minte ørreten om marflo. For øvrig er Telemarkskongen mye brukt på solblanke dager. Dessuten må vi ikke glemme Silver Doctor – Skaupsjøens skrekk. Torill Kolbu mener marflo-imitasjoner er tingen på Hardangervidda. Er ørreten lite bitevillig, kan en maurimitasjon gi den et kick, mener hun.





Ørreten biter best mellom 12 og 15!




Fjellørreten på Hardangervidda biter best mellom klokka 12 og 15. Johannes Dahl, fisket vanligvis i Høljastryken i Lågen i august, og mente at bettet her er slutt ved solnedgang. Jakten på de tidlige gytevandrerne foregår derimot om ettermiddagen og kvelden, - ja til langt på natt. Svermerne, gjellfisk som er ustanselig på farten i store stimer, kan du møte når de kvelds- og nattetid vandrer ut i elva for å gafle i seg store mengder klekkende knottlarver.

Dette var bare noen små smakebiter fra den nye boka til Tore Qvenild. Den er proppfull av matnyttige tips basert på fiskeribiologiske kunnskaper som en ivrig ørretfisker vil glede seg over. Med denne kveldsstemningen fra Snero, sier vi skitt fiske og god fornøyelse!

Foto: Vårstemning ved Bjoreio.

aure.orekyte070-S.jpg

En fin formiddagsfangst!

snero.bjoreio.jpg

Kategori: