Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Siargao Island - den nye fiskedrømmen !

Rundt Siargao er det enormt mye seilfisk i høysesongen

Siargao Island, fiskeeldorado for eventyrlystne
Filippinene er ikke kjent for sitt sportsfiske. Og mange som reiser til dette øyrike landet i Asia og ute i Stillehavet har som formål å dykke, bade eller surfe. For her finnes noen av verdens vakreste strender og steder for dykking og surfing. Men det er fiskemuligheter. Svært gode muligheter! Det er da særlig østkysten og øya Siargao som er tilgjengelig og hvor det satses på fisketurisme og big-game-fishing. Her er det i perioder meget bra fiske etter arter som diverse tunfiskarter, marlin, sverdfisk, seilfisk, dorado, barracuda, wahoo og giant trevally.

Eksotisk ferie for fiskere og surfere


Skal du reise ut til Siargao for å fiske, er Junior Gonzales i den lille fiskerlandsbyen Pilar et opplagt valg når vert skal velges, for enn så lenge er han den eneste som driver med fisketurisme. Ja, han er trolig den eneste på Filippinene som har satset seriøst på big game fishing. Han sørger for kost og losji, båt og guide samt fiskeutstyr. Men du kan ikke forvente verken luksuriøse rom eller båter. En fiskeferie her betyr enkel standard slik som de bor og fisker her, og passer best for sportsfiskere med eventyrlyst og en liten back-packer i magen.


Enn så lenge har Junior benyttet sitt eget hus for å huse fiskere og surfere, men bygger nå opp en fiskecamp. Den vil stå ferdig i løpet av 2008. Hos Junior bor du i greie rom med aircon, og maten lages og serveres i stuen. Og her får du servert deilig og tradisjonell sjømat som krabber, hummer og fisk i ulike varianter. Fisken som serveres er selvfølgelig dagens fangst, eller fra fiskemarkedet om du har spesielle ønsker.


Båtene her er enkle, og langt fra sertifiserte eller godkjent etter norsk standard. De tradisjonelle båtene minner om store kanoer med sideriggere, og med en enkel dieselmotor. Her er redningsvest, GPS og radiosamband fremmedord. Og båtmannen som tar fiskerne med ut, rigger stenger og takkel minner mest om en sjørøver eller ninja. Så dette er ikke fisketurer for nervøse og sarte sjeler. Men redningsvest kan lånes, hvis du ber om det, og når du har blitt vandt til hvordan sportsfiske foregår her så er det en stor fiskeopplevelse.

Seilfisk-fiske i verdensklasse


Det er særlig seilfisken som gjør Siargao spennende, og i høysesongen er mulighetene her helt i verdensklasse. Høysesongen for big-game-fishing regnes her for å være mars, april og mai, og da er det enormt mye seilfisk. Også andre arter opptrer da i store mengder, og arter som dorado og wahoo er vanlig. Dessuten slenger en og annen brukbar marlin og sverdfisk, men helst om man går lengre ut.


Siargao har også årlig en stor internasjonal fiskekonkurranse. Siargao International Game Fishing Tournament. Her er regelen klar, for alle skal stille likt. Derfor fiskes det kun fra de små tradisjonelle båtene. Til denne turneringen kommer det fiskere fra hele verden, og det var en russer som stakk av med seieren i 2008.

Nærkontakt med både delfin-flokker og hval


Det er både en stor naturopplevelse og fiskeopplevelse å fiske her. Har du lest Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway, så får du straks noe av følelsen denne fantastiske historien formidler. Havet her er enormt, blått, varmt og vakkert, og i de små båtene blir fisketurene en naturopplevelse av 3. grad.
Her er det er også et rikt marint dyreliv, og fisketurene blir ofte spennende. For nærkontakt med hval og flokker med delfiner er nesten dagligdags. Og du kan oppleve å komme på kloss hold av noen av de største hvalene, og at flokker med delfiner kretser rundt båten. Områdene rund Siargao har også noen av de største områdene med mangrove, og her bor det saltvannskrokodiller. Denne utrydningstruede arten kan bli hele 7 meter lange.


Trolling


Fisketurene hos Junior starter gjerne kl. 6 om morgenen etter frokost, og det fiskes til ca. kl. 11.00. Etter en god luns hviler du så en time eller to for så å fiske til det blir mørkt 18.30. Så venter en real middag, før dagen kan avsluttes med en øl og en tanduay (rom) på verandaen.


Dagtid er det trolling som gjelder. To til tre stenger rigges, og for det meste brukes flygefisk som agn. Farten er stor, og mellom 7-9 knopp. Og det er et herlig øyeblikk når en av de store raske fiskene hugger i enorm hastighet og stikker den andre vegen. Da renner meterne fort av snella.
Dagtid kan du velge å legge turene ganske nære land eller gå langt ut. Nær land er det som regel seilfisk, barracuda, wahoo, dogtooth tuna og giant trevally som er vanlig. Velger du derimot å gå far out fishing så er det for å satse på marlin, sverdfisk og dorado, særlig utenom høysesongen. Dette er derimot gambling, og bomtur er ikke uvanlig for å si det slik.


Dorado på kroken!

Når det gjelder fisketurene på dagtid så er det vel unødvendig å si at sola kan være tøff mot hvit hud her. Ja, også fiskerne her dekker seg til 100 prosent med ansiktsmasker, hatter, briller, lange armer og hansker. Er det en flekk hud så blir den fort brent. Det er derfor lurt å ha med en treningsdress eller noe som dekker til hele kroppen. Solbriller og sunblock er også obligatorisk.


Barracudaen snappet halve flyvefisken!

Nattfiske


Ønsker du en spesiell og spennende fiskeopplevelse utenom det vanlige kan du prøve nattfiske etter gulfinnet tunfisk. Fisket foregår langt til havs i et av verdens dypeste havområder og er en meget spennende og utfordrende opplevelse på mange måter. For det første venter en lang og tøff kamp om en tunfisk på 50 kg eller mer hugger. Den gir seg sjelden før det har gått to til tre timer, for å fighte stor fisk fra disse små båtene er ikke for nybegynnere. Det er heller ikke fangstgaranti. En sjelden gang i blant hugger også marlin, og en gang knuste en svær marlin sideriggeren til Junior under slik nattfiske. Den sleit så lina.


Arne Henning Grønlien med sin første wahoo!

Før du begynner å fiske må du fange squid, som er små blekksprut. Disse lokkes opp og håves etter at de er lokket til båten med lyset fra lanterner og agn. Dette er en morsom opplevelse i seg selv, og er du sulten så stekes squid gjerne på lanternene. Men ofte er man ikke så veldig sulten på disse turene, for du kan bli enormt sjøsyk i disse små båtene når det er mørkt. Du har ikke noe å fokusere blikket på, og du kan derfor risikere å ende opp med å rope på stillehavs-elgen hele natta. Derfor anbefales sjøsyketabletter.


En stor sirkelkrok størrelse 14/0 agnes så med fem til seks blekkspruter før den senkes ned i mørket. Det brukes gjerne fire stenger som fisker på ulike dyp, og foretrukne stenger er ca. 6 fot og minimum 60-80 Ibs. Så er det bare å vente, gjerne hele natta uten at noe skjer. Innimellom må agnet byttes ut med fersk blekksprut siden det blir spist av squid. Er du heldig opplever du ditt livs øyeblikk, men i verste fall blir det ditt verste. For ofte kan det hugge på flere enn ei stang, og da blir det action!


Pilar er en søvnig liten fiskerlandsby

Billig fiskeferie!


Billigere fiskeferie enn dette finner du ikke mange andre steder i verden. Prisene er som ellers på Filippinene, og det må være et av verden billigste land å feriere i. Ser man bort fra reise til og fra Filippinene, og videre ut til Siargao, koster en uke her med kost og losji, fiske, leie av båt, guide og fiskeutstyr osv. i overkant av 2000 kroner pr person om man er to. De faste utgiftene til båt og drivstoff deles på flere, så er dere større grupper blir det litt billigere. Flybillettene tur/retur Cebu-Siargao blir rundt 1500 kroner. Også skal Junior ha 150x2 kroner for tur/retur flyplassen. Det er også mulig å ta båt ut, men det er veldig vanskelig og omstendelig. Dessuten blir det et døgn ekstra reisetid.


Siargao og Mindanao


Filippinene består av de tre regionene og øygruppene; Luzon i nord, Visayas i midten og Mindanao i sør. Og mange som kjenner litt til Filippinene vet at det ikke er bare bare for hvite vestlige turister å reise rundt på måfå. For enkelte steder i Mindanao kan det sammenlignes med selvmord å reise til. Det er særlig i de muslimske områdene rundt Zuluhavet og byen General Santos, som også er selveste tunfiskhovedstaden med stor tunfiskfestival, som er farlige. Årsaken er at muslimene på Filippinene ønsker å ta kontrollen over deler av dette området. Og man reiser bare ikke hit om man har livet kjært.


Men på Siargao er det trygt selv om det ligger i dette farlige området. Her er det ikke muslimer, og mange vestlige har slått seg til her. Cloud 9 ligger også her, og regnes som et av de beste surfestedene i verden. Siargao er for øvrig en rolig og trivelig liten fiskerlandsby som våkner til liv når sola står opp, og folk slår seg til ro når mørket faller på. Ikke noe mas her. Det er også fantastiske strender her, strender man nærmest kan ha helt for seg selv. En tur med hele familien kan derfor anbefales, for her vil alle trives.


Melkerute


Turen til og fra er skikkelig mjølkerute uansett om du reiser med båt eller fly. Båt er det rimeligste alternativet, men tar to døgn hver veg. Dette alternativet innebærer en overnatting i Surigao City, noe som ikke er den helt store opplevelsen. Bortsett fra en tur innom det hektiske fiskemarkedet da. Derfor anbefales fly med Sea Air fra Cebu direkte til Siargao. Da er du fremme på en time, og blir hentet med bil på flyplassen om du avtaler det på forhånd med Junior. Det er imidlertid kun avganger til og fra på mandager og fredager. Du kan derfor velge mellom å fiske en helg, en kort uke eller en hel uke om du velger fly. Reise tur/retur med fly koster ca. 1000 kroner.


Her er all informasjonen du trenger for å pakke sekken og dra!


Det kan være krevende å være ryggsekkturist på egenhånd i Filippinene. Det er på mange måter dårlig tilrettelagt etter vestlig standard mange steder, men nedenfor er kontaktinfo som forhåpentligvis kan hjelpe deg til en flott fiskeferie.


• Fly tur/retur Cebu-Siargao: Sea Air http://www.flyseair.com

• For direkte kontakt: Kontaktinfo Fishing and Surfing Siargao: Mr. Santiago “Junior” Gonzales Jr. (omtales til daglig som Junior).
Adresse: 8420 Pilar, Siargao Island, Surigao del Norte.

Tlf.: (086) 231-9375
(+63) 920-772-8875

• Hjemmeside med info om Siargao og fisket der. Trolig mulig å booke gjennom denne siden, men det blir sikkert dyrere siden det virker som et mellomledd.

• Hjemmeside for Siargao International Game Fishing Tournament:
http://www.siargaogamefishing.com/Arne Henning Grønlien (tekst og bilder)

Seks delfiner.jpg

Under fiske er det vanlig å få kontakt med delfiner og hval

Fiskesnelle.jpg

Klar!

Kategori: