Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Dra til Kvenna når sommeren er på hell

Kvennsjøen. Foto:Tore Qvenild.

Du må ikke glemme å sette av en ferieuke på Hardangervidda denne sommeren. Dra inn i Kvenna i slutten av juli og første halvdel av august. Vollevatn og Krokavatn var skikkelig bra i fjor. Dessuten må du saumfare det eventyrlige fiskerike Sandvatn. Her er det atter storfisk å få etter at skjoldkrepsen og marfloa er kommet tilbake, sier fiskeforskeren og fiskebokforfatteren Tore Qvenild. I disse dager gir han ut sin nye Fiskeguide for Hardangervidda på Tun Forlag.

Nå har du ingen unnskyldning for ikke å dra til fjells!


Jeg er selv ivrig vandrer i Kvennavassdraget og sluker alt fiskestoff fra den vakre høyfjellssletta i Sør-Norge. På Fiskeguidens reportasjesider kan du lese om noen av mine opplevelser sammen med Sven Sønsteby. På spesialsidene kan du få mye god informasjon. Med Tore Qvenilds nye bok Fiskeguide for Hardangervidda vil du være godt forberedt. Du har bare en ting på gjøre: Pakke sekken og dra til fjells!I tillegg til egne kunnskaper basert på sin egen fiskeforskning inne på denne høyfjellsvidda, og erfaring fra egne fisketurer her, har Tore Qvenild plukket stoff fra i alt 336 bøker. Godt gjort å systematisere og forenkle alt dette på en slik måte at det fremstår som en god veiviser for dagens fiskende fjellvandrer.


Jakt på bøkene til Iacob D.Sømme i antikvariatene!


Svært mye hentet fra forskeren og sportsfiskeren Iacob D. Sømmes og Knut Dahls kunnskapsbase for sine studier i 1930-årene og som mange av oss kjenner igjen fra tidsskrifter og bøker vi leste om og om igjen. Som et ekstra tips vil Fiskeguiden anbefale at du går inn litteraturoversikten til Qvenild, og gjennomsøker antikvariat-butikkene for hva de må ha av gamle bøker og tidsskrifter der Iacob D.Sømme har beskrevet sine fisketurer og gitt oss våre råd om hvor fisken står til de ulike tider av sommeren og når den biter best.


Klassiske fisketips


- Har man i dagens løp oppdaget storfisk i hølene, eller har funnet spor etter graving i bunnmaterialet nedenfor, gjelder det å komme tilbake på det rette tidspunkt utpå ettermiddagen. Og man må aldri gi seg på en fisk. Har man funnet den og vet hvor den står, kan den, og må bli, sportsfiskerens sikre bytte, skriver Iacob D. Sømme i Hardangerviddas ørret og ørretfisket fra 1939.Lærte å tenke som en fisk


Og hvordan ble så Fiskeguidens redaktør tent på fisket i Kvenna? Jo. Ved å lese artiklene til sportsfiskeren og fiskeforskeren Iacob D. Sømme. Som erfarne og dyktige sportsfiskere flest, lærte han å tenke som en ørret. Han satte seg inn i ørretens levesett og hvordan man best kunne narre den på kroken ved å tilby den fluer, sluk og mark på rett sted til rett tid.


Mine drømmeplasser


Vi velger å ta med utdraget fra H.Huitfeldt-Kaas sin beskrivelse av Kvenna fra 1911, som Tore Qvenild også siterer i sin Fiskeguide for Hardangervidda:
- Kvennas vassdrag bestaar væsentlig av en lang række tæt efter hinanden liggende vande, som visstnok alle maa for gode fiskevande. I alle disse vande er fisken av meget god kvalitet og relativt stor. Den faas hyppig paa 1-1,5 kilo. Stangfisket i de mange korte elvestryker mellom disse vande ansees for udmerket.

Min aller beste fiskeplass i Kvenna


Før jeg avslutter omtalen av den nye boka til Tore Qvenild, skal jeg avsløre min alle beste fiskeplass i Kvenna. Er du der i begynnelsen av august, så beveg deg som på myggføtter og snik deg frem mot elvekanten under Skyttarfossen overst i Sandvatn. Med et perfekt kast med en Mach Brown –våtflue eller en liten Droppen-spinner ørlite oppstrøms i hølen under fossen, kan du ta både en og to kilos fisk på første kastet.


Det gode liv


Har du opplevd fisket på Hardangervidda, eller du aldri har vært der, så kjøp boka til Tore Qvenild, saumfar Fiskeguidens spesialsider om de ulike vann og elvestubber og forbered deg på en fisketur når sommeren er på hell. Du vil aldri glemme opplevelsen, og du vil drømme deg tilbake til dette vakre fjellriket. Øyeblikkene her tilhører mitt gode liv.…
Fiskeguide for Hardangervidda er utgitt på Tun Forlag og koster 399 kroner.

hard.vits.jpg

Tegning: Sven Sønsteby

Kategori: