Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Duell med bonefish på Cuba

Fast fisk - og duellen starter!

Jeg har basket med nilabbor i Gambia på 60 kilo, dratt laks i Eidselva på over 20, har slåss med storgjedda i Juveren og kjempet med innsjølaks på minst 50 kilo i elvene i Baikalsjøen. Likevel følte jeg å mangle en opplevelse. Ville jeg makte å takle min første duell med verdens raskeste og sprekeste sportsfisk? Bli med på fluefiske etter bonefish du også.

Fotos: Eivind Fossheim og Tropical Fly Fishing

Snerten av en lys halefinne bryter så vidt vannspeilet som kruses av en forskremt stim av småfisk. Jeg legger snøret en meter til siden og tar noen kjappe trekk før jeg stopper og lar flua synke. I neste øyeblikk strammes snøret, og med et kraftig drag kroker jeg fisken og løfter stanga. Sjekker lynkjapt at løsbukta ligger fri. Ville jeg makte å takle min første duell med verdens raskeste levende torpedo?

Aldri har fluesnella mi rotert fortere. Med en hastighet som ville misunne en formel 1 kjører, ruser backingen ut så det hviner i stangringene. Først et utras på 50 -60-70 meter, deretter en stor sving over mot høyre for så å sette kurs rett mot meg. Som besatt sveiver jeg inn løsbukta.


Jeg verken hyler av skriker og bærer meg over gledene jeg opplever, slik de unge fluefisker-gutta elsker å opptre. Jeg står som spikra for å stå i mot neste trekk. Og det skjer kjapt. Som en rallykjører girer fisken ned og setter fart, inn under båten og over mot den andre siden. Jeg senker stanga for å unngå brudd, og skjønner godt at fiskere tar med seg ei ekstra stang når de jakter på et ekspresstog som dette. Nye utras gjør meg usikker. Den ekstra sterke dobbeltkroken vil nok holde, men hva med fortommen og 0,20-spissen?

Jeg prøver å presse, men det betyr det samme som å trykke på gasspedalen. Full fart igjen. Etter et kvarter er duellen over for bonefish’en , dødssliten som den er etter hardkjøret. Jeg lar den gli inn i hendene mine. Guiden Manolo føler den samme gleden som jeg. Godt å kjenne fiskekjelven igjen. Lenge siden sist. Dette fortjente jeg etter sommerens bomturer i lakseelvene hjemme.Flamingoen beitet på sine steder i lagunen.

Zapata Nasjonalpark er et utrolig vakkert område. I tillegg til selve fiskeopplevelsen, kan du glede deg over en frodig vegetasjon og et rikt dyreliv. Her er en mengde eksotiske fuglearter, både inne i mangroveskogen og inne i elvene, mens flokkene av langbente flamingoer danner et rosa skjær mot det asurblå havet og den lyse horisonten. I mangroveskogen og sumpene og langs veiene kryr det av landkrabber.Min første bonefish!
I sitte der i lagunen, i det eksotiske varme vannet med en av verdens raskeste og vakreste fightere mellom hendene, er øyeblikk som overgår det meste av mitt lange fiskerliv. Som under laksefisket i Skottland i fjor, kjenner jeg atter en gang varmen om hjerterota ved å slippe den tilbake der den hører hjemme i naturens eventyrlige verden. I vår kortsiktige grådighet til å drive matauk på fisk som trues fra alle hold, er det meg en sann å slippe ut igjen den mest formfullendte, vakreste og raskeste av alle mine tropiske trofeer på over 2,5 kilo.


Innsjøen Las Salinas og Rio Hatiguanico i Zapata Nasjonalpark


*Kun fluefiske for max 6 fiskere i innsjøen, 4 i elva.

*Fiskeguide i 8 timer koster 109,- CUC, eller omtrent 600 norske kroner.

*Utstyr må medbringes hjemmefra. Til bonefish brukte jeg en G.Loomis Nativrun GLX 9’6” #8, flytesnøre, 10 lbs fortom med 0,20 spiss og forholdsvis små fluer med sterke dobbeltkroker som jeg kjøpte fra internett-butikker på forhånd.

*Kastelengde min. 10 meter – helst over 20 meter.

*Det fiskes fra stakebåt, uten motor, men jeg foretrakk å gå ut i det vel halvmeterdype vannet og kaste og kjøre fisken derfra.

*Beste fiske etter bonefish er fra november til juni. Jeg var der 20.september. Da lå tempen på rundt 33 grader. Det var brennhett.

*Innkvartering i forholdsvis nye og rene og pene bungalover 50 meter unna, rundt Hotel Playa Larga, med effektiv aircondition, toalett, dusj og Tv. Fin badestrand med solstoler og få meter til utebar med kjølige drinker. Serveringen foregår i hotellet.

*Prisen for bungaloven ligger på 46,00 CUC for et dobbeltrom, 37,00 CUC for et enkeltrom. Den konvertible pesosen ( CUC) tilsvarer omtrent kursen for US Dollar.

Bestilling av hotell/cabin og fiske kan skje ved å sende en mail direkte til hotellet Playa Larga.

*Siden kjøravstanden fra hotellet til fiskeplassen er 40 minutter, og at taxi både er kostbar og plundrete å få tak i, er det lurt å ha en leiebil.
*Med leiebil fra Havana kan man legge opp til en fin rundtur med familien så langt sør som til byer som Trinidad og oppleve alt hva denne delen av landet har å by på av de flotteste badestrender, trekking-ruter, fiske og scuba diving.


*Sett av en dag til fluefiske etter den råspreke bonefisken i Las Salinas eller en av de andre super-plassene på den karibiske øya.

*Ta også med slukstanga. I den vakre innsjøen ved Hanabannija kan du sammen med guide utfordre den kraftfulle black bass’en eller oppsøke andre elver og innsjøer med råsterke maller og annen karpefisk.Fiske på Cuba? Her er kontakten din!


Oppdatert info (2012) om fiskereiserfra Norge til Cuba. Klikk deg inn på GO FISHING CUBA

Reportasje: Eivind Fossheim

Cuba 047.jpg

Før jeg vet ordet av det, raser bonefish'en ut igjen.

Cuba 026.jpg

Også en spreking!

Kategori: