Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Cuba satser på økoturisme-opplevelser

Kunstfotografen Aldeki Arias Ramirez

-Økoturisme kan berge cubanere i pengeknipe, men Raul må gjøre flere grep for å bedre livsvilkårene for sitt folk,en rapporterer Eivind Fossheim fra den store konferansen om økoturisme i Zapata Nasjonalpark. Her er noen av etterkommerne av den opprinnelige indianerstammen i sin nyrestaurerte landsby.

En videre utvikling av økoturismen i våre mangfoldrike naturområder, vil sammen med landets kultur og historie og det gode klima fortsatt være en viktig måte å styrke den økonomiske situasjonen på Cuba. Nesten 2,3 millioner turister besøker i år den karibiske øya. Det er 2,2 prosent flere enn ifjor, opplyste turistminister Manuel Marrero Cruz.Turistminister Manuel Marrero Cruz

Men landets ledelse må gjøre flere raske grep for å bedre livsvilkårene for sitt folk, og spesielt er den unge utålmodige generasjonen. Raul må ta noen raske grep for å unngå at de unge mister tålmodigheten og gjør opprør, mener Felix Arguelles Espinosa, tidligere offiser i de militære styrker og ansatt ved cubanske ambassader i utlandet.

Mens kunstnerne til nå har vært veldig tilbakeholdne med kritikk mot Castro-regimet på sin utstilling langs Prado-boulevarden i gamle Havana, stilles det i år ut flere bilder som skildrer kubanernes tanker og følelser 50 år etter revolusjonen.


Fotografen Aldeki Arias Ramirez (38 ) mener at bildert hans av nabokona gjennom hagegjerdet forteller det meste av hennes og andres livssituasjon akkurat nå. Hennes lengsel etter bedre tider. I sin loyalitet til Castro har hun ventet tålmodig på bedre kår. Men hun og alle andre må nok vente ett år til, eller kanskje 10, mener Aldeki.


DepresjonMaleren Fausto Adolfo Marti

Maleren Fausto Adolfo Marti er også fortvilet over den vanskelige livssituasjonen. Hans motiv er hentet fra en av balkongene rett over boulevarden.


- Du ser jo selv virkeligheten jeg søker å tolke, sier han. Ansiktet hennes, ja hele kroppen, uttrykker utålmodighet. Hun virker oppgitt. – Skal vi unngå depresjon, må dagens ledelse gjøre grep som gjør livssituasjonen enda bedre for cubanere flest, sier Fausto.

Restaureringen stopper opp


Det er ikke vanskelig å lese av gamle Havana at Cuba er inne i et svært kritisk økonomisk situasjon. Det går utrolig tregt med restaureringsabeidet av de unike historiske bygningene, mens resten av byen ser ut til å forfalle av mangel på vedlikehold. Nye hoteller står halvferdige. Forlatt.


Klasseskille


Siden mange cubanere overlever på gaver og driks fra takknemlige turister, kan det se ut som det er oppstår et klasseskille mellom de som har kontakt med turister og de som ikke har det. Jo visst preges gamle Havana fortsatt av glede, sang og musikk og salsa-dans.. Spåkonene, de sigarrøykende gamle kvinnene og andre gjøglere makter fremdeles å tjene sine slanter til livets opphold og skape trivsel rundt seg. Men de fleste vi snakket med, bekrefter vårt inntrykk av at livsgleden er ikke den samme som for 10 år siden. Det er blitt tøffere å overleve. Bare med godt hjelp fra resten av familien og solidariske med venner som trenger hjelp, holder man fremdeles ut. Og mange frykter at stadig flere unge jenter selger kroppen sin og en økning i kriminaliteten for å overleve.Cubanere elsker sang og salsa.

Visepresidenten i Cubas turistdepartement, Alexis Trujille Morgon , er enig at det lett kan oppstå et klasseskille mellom de cubanere som har kontakt med turister og de som ikke har det. Vi er fullt klar over at lokalbefolkningen i nasjonalparker og i andre attraktive områder uten kontakt med turister, lett kan bli tapere, men vi anstrenger oss nå for å utjevne slike sosiale forskjeller. For Cuba er turistene en av våre aller viktigste inntekstkilder. Derfor øker vi nå innsatsen for utviklingen av økoturismen, sier han.Indianerlandsbyen.

Økoturisme – bare en gimmick?


-Men er det ikke slik at myndighetene gjerne stikker av med hele gevinsten av turistvirksomhetene på landsbygda? Er ikke økoturisme bare en gimmick og et reklametricks for å lokke til seg flere turister som lar seg friste til å leve mer i pakt med naturen?
Viseministeren Morgon er enig. Med økoturisme skal man ikke bare hindre forurensing og skåne naturen. Jobbene og fortjenesten her skal også komme folket på landsbygda til gode.Det er varmt å jobbe i tobakksplantasjene. 33 grader!

Der bønder eier og driver hotell.
Reiselivsmannen Hector Aviles Moreno, som i mange år var universitetslærer i engelsk, men som nå har overtatt en lederjobb i Havanatur, forteller at man i dag egentlig har bare ett område som tilfredsstiller kravene til økoturisme fullt ut. Det er Las Terrazas, der bøndene eier og driver både hotellene og turistvirksomheten. Morgon vedgår imidlertid at flere områder må utvikles mer i pakt med lokalbefolkningens behov, og nevner at etterkommerne av de opprinnelige indianere på Cuba er en viktig ressurs i den restaurerte Taino-leiren. Dette er blitt et svært ettertraktet romantisk sted for bryllupsreiser.Den vakre innsjøen Hannabanilla er en fin fiskeplass

Komplisert liv


Cubanere flest innrømmer at deres liv er veldig komplisert, sier Moreno. Verst er det i Havana. Eldre og barn får økonomisk hjelp av myndighetene, men det er ikke nok. De fleste har rett og slett for lite å rutte med. Et glass øl er mer enn 30 ganger dyrere enn det turistene betaler. Maten som serveres på hoteller og restauranter, har cubanere flest selv ikke råd til å spise. Mange eldre synes å akseptere sin situasjon og håper fortsatt på en endring, men virker passive og lite arbeidsvillige.
Verre er det for den nye generasjonen. Mens de over internett betrakter en verden rundt seg av overflod og nye utfordringer og muligheter, slår de i hjel ventetiden ved dominobrettene. De kunne isteden meldt seg på et av de mange språkkursene og skaffet viktige kunnskaper for å møte den sterkt økende turiststrømmen, men det virker som om tiltakslysten er borte, mener Moreno.Små skilpaddebarn kan brukes til så mangt.

Raul må ta raske grep


Min sjåfør i Havana, Felix Arguelles Espinosa, tidligere offiser i de militære styrker og ansatt ved cubanske ambassader i utlandet, bekrefter at den tafatte ungdommen ikke alene har skylden for sin manglende engasjement. Han bekrefter at de savner inspirasjon til å jobbe og studere.
- Kan de unge gå så langt som til å utfordre myndighetene, til å gjøre opprør?
Felix blir alvorlig, men svarer ærlig. Hvis de mister tålmodigheten, og ingenting skjer med deres livssituasjon og fremtidsdrømmer, kan det gå galt. Ikke minst de unge trenger inspirasjon for å komme videre, og der må Raul handle kvikt, mener Felix.Fra båt kan du fiske eller studere dyrelivet i elvene.

Krigshelten fra Grisebukta ble nektet å svare.
Under økoturismekonferansen fikk journalistene også møte et par av krigsheltene fra Grisebukta i 1961, som ble presentert og brukt politisk av turistministeren for alt de var vært som motvekt til amerikanernes langvarige boikott av Cuba.Krigshelten
- Men hva er situasjonen for Cuba i dag? Vi måtte spørre krigshelten Salvador Rnova Mejias om hva mente om den. Men det burde vi latt være.
– Det nekter han å svare på. Det er politikk, svarte tolken lynkjapt.
Selvfølgelig måtte han svare slik i en tid da alle venter på nye reformer.

10.lokalfisker.JPG

Vår lokale fisker med et knippe black bass tatt på gummimark

7.kroko.JPG

Krokodillene liker seg i de veldige sumpmarkene.

Kategori: