Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Rusty Rat

Fluesnyhet

Disse fluene har ikke noe med rotter å gjøre. RAT er initialene til den amerikanske fluebinderen Roy Angus Thomson. Den første han laget i rat-serien var en Grey Rat. Om få år har den hundreårsjubeleum. Den ble meget populær blant fiskevenner. Etter hvert kom det flere varianter av fluene, deriblant Rusty Rat. Denne minner faktisk om en forenklet utgave av Jock Scott.
Rusty Rat i små dobbelkroker er gode sommerfluer og er fortsatt en av mine favoritter.

Tekst/Foto: Jon Eivind Schefte

Krok: VMC Dobbelkrok 10 - 4 eller enkelkrok 6 - 1/0.

Bindetråd: Rød Unithread 8/0.

Tag: Oval tynn gulltinsel.

Hale: Tre påfuglsverd.

Kropp: Bakre halvdel gul floss. En ende av flossen skal henge som en "vinge" over den gule kroppen og halvt inn i halen. Fremre halvdel påfuglherl.

Ribb: Oval gulltinsel.

Vinge: Grå ulv eller sort/hvitspisset ekornhale.

Hackle: Grizzly hanehakkel som krage.

Hode: Bindetråden lakket med lynlim.


1. Legg en tynn oval gulltinsel fra midten av kroken og surr den ned til rett over krokspissen. Surr tinselen tre turn bakover og legg den opp mellom krokene og fremover kroken. Fest den med bindetråden. Bind inn tre påfuglsverd som stikker så vidt bak krokene. Fest gul floss og gulltinsel som ribbe, ved å surre de langs krokskaftet. Snella med tinsel fester jeg til bindestikka med et strikk. Surr gul floss over den bakre halvdelen av kroken. Jeg avslutter oppå kroken og lar det være igjen et par cm når jeg kutter flossen. Surr ned ei ca 3 mm løkke av flossen fremover kroken. Enden på flossen skal henge som en "vinge" til midt inn i halen. Fest 3-4 påfuglherl i rotendene. Jeg surrer bindetråden noen ganger rundt herlene og bruker bindetråden som ei forsterkning, når jeg fullfører kroppen med bunten av påfuglherl. Jeg avslutter kroppen ca 5 mm fra krokøyet. Surr frem ribba med 4-5 jevne turn. Løft unna flossvingen.


2. Fjern underulla på vingen av ulvehår eller ekornhale. Bind vingen inn og klipp av hårendene. Sikre med en dråpe lakk.


3. Ta ei grizzlyhakkel, hvor de lengste fibrene nesten når bak til krokspissene. Det lønner seg å ta tak i toppen av hakkelfjæra og stryke fibrene nedover. Deretter fester jeg hakkelstammen i hakkelklipa og stryker alle fibrene over til ei side. Jeg fester spissen av fjæra ved vingen og for hver runde jeg surrer den rundt kroken, stryker jeg fibrene bakover med venstre hånd. Etter å ha surret 3 - 5 runder med hakkelet, fester jeg det og klipper av fjærstammen. Hodet former jeg med bindetråden og lakkerer det tilslutt med lynlim (Locktite Super Attak).

 

Kategori: