Dato: 07.12.07
Det frisker alltid opp i et rakefisklag med noen sanger, taler og vitser. Send oss gjerne et innlegg og fortelle hva som slår best an i rakefisklaget ditt.
Hymne til rakefisken
Melodi: Dypt i bondens aker..
Innerst i en kjeller
hos hver ekte rakefiskmann,
mellom musefeller
står et rakefiskspann.
Fiskeren led savn og sult
for å fiske spannet fullt,
men han nådde da sitt mål,
Fiskermannens skål!
Spannet ingenlunde
er en knokkel-sarkofag
for der ligger runde
fisk i tette lag.
Pent det er å se derpå,
lukta kan være så som så
minner litt om gammel kål,
Rakefiskens skål!
Smør og flatbrødbunker
sirlig stablet på asjett,
klunkeflasken klunker
livets menuett.
Gyldne dråper i et glass,
balsam for sopran og bass,
lystig sang og muntert skrål,
Akevittens skål!
Skål for fiskevannet,
skål for smør og øl og dram,
han som fylte spannet
og for hans madam!
Skål for fiskefluen lur,
skål for hver en fisketur,
lyse netter,varme bål,
Sommer-Norges skål!
Til rakefiskens pris
Tekst: Dag Resvoll-Holmsen, Melodi: Denne visen kan synges til melodien: For Norge Kiæmpers Fødeland, men det er Øistein Sommerfeldts egen melodi til denne visen som brukes mest. Kopi av notene til den får du hos Jorid Baumann i musikkavdelingen på Nasjonalbiblioteket.
O Rakefisk, vi priser dig
du duftende, du fine.
O Rakefisk, vi spiser dig
med øl og brendevine.
Som jordelivet er og det
der leves udi vandet
svært kort, og fuldt av nød og ve
det har du sikkert sandet.
Du færdedes i elvens dyp
i kulde og elende,
og anet ei, du kjære kryp,
din ærefulde ende.
Thi kom en dag en fiskermand,
med fiskestang i hånden.
Du straks forlot det våte vand
og tok farvel med ånden.
Da kom din sande storhet frem,
du udvalgte blandt fiske,
For du var ikke med blandt dem
som skulde spises friske.
Du valgtes til å bli lagt ned
udi den salte lake,
for så fra dennes fred
at opstå blandt de rake.
Som den der først bak graven blev
henregnet tilde store,
slik blev DU først for alvor gjev
da du kom frem på bordet.
Skjønt du forlengst var slåt ihjel
begynte du at leve.
Vi kjender alle nu din sjel
i våre neser sveve.
Men brendevinets geist må til
- i ganske kraftig dose -
foruten liflig sang og spill,
ved din apotheose.
O Rakefisk vi priser dig
du duftende, du fine.
O Rakefisk, vi spiser dig
med øl og brendevine.
Rakefiskvisa
(Tone: Musevisa).
Når nettene blir lange og kulda setter inn,
begynner vi å lure på om fisken er blitt fin.
Hvis laken er sånn passe salt og kjeller,n god og kald,
da blir det sikkert rakefisk til jul i alle fall
Ref:
:/: Rake-rake-rake-rakefisk
Den spises godt i lag så du blir glad og du blir frisk.:/:
Ja, det er veldig spennende om fisken er blitt go'
og om det er blitt ordnet så vi ikke mangler no'
Her har vi alt vi ønsker med poteter og med smør,
det beste tilbehøret som det passer seg og bør.
Ref:
Vi skåler og vi hygger oss, det blir en drab'lig fest
med rakemor og rakefar slik alle syn's d'er best.
Det er en fin anledning og vi tar med rubb og stubb
til samling når vi fester i vår felles venneklubb.
Ref:
Hvis alt går som det skal..
(Melodi: På låven sitter nissen...)
Å, hvis du kjenner veien til et ørretvann
blant fjell og skog i Norges land,
og fiskekort og sånne ting er ordnet med
og du tar sekken din og drar av sted
en dag da det er mildt og godt i været -
tett med skyer - tunge svære -
da fisken aner hva som er i gjære
og tenker:Huff, det går mot jul,
for ærlig talt - jeg er da både ung og frisk,
vil nødig bli til rakefisk,
og verden er jo forurenset nok fra før
og trenger slettes ingen slik odør...,
og hvis du så får løst opp snørefloken,
kaster uti, holder koken,
og sistpå syns du kjenner no' på kroken,
og hvis du haler inn og drar,
og hvis det er en ørret du har dumpet på -
det er jo så mye rart å få,
som asp og laue,ørekyt og sørv og mort
og annet rusk som sku' vært rensket bort;
ja, er det ikke også sånn i livet?-
det man ønsker å fordrive,
det vrimler frem som morter ut av sivet -
men altså, hvissåskjønt, som sagt;
det virk'lig er en ørret du har trukket opp,
med rosa kjøtt og venuskropp
med passelig fordeling mellom hold og ben
og fri for skurv og uten varig men,
og hvis du var så svine svineheldig -
skjønt jeg tviler, tviler veldig -
at flere bet på kroken sånn tilfeldig,
så smått om senn det ble en haug -
ja, hvis du ikke da har b'ynt å spise a'n
av dem du fisket forrige da'n,
men tæret trutt på nistemat og turet frem
og bannet på å ha med fisken hjem
og gjennomlevet nattevåk og kulde
og så silregn, bøtter fulle,
men likevel har maktet det du skulle,
og hvis du dertil har en butt
som helst skal være passe stor og rund og vid,
har trutnet i et halvt års ti'
og luftet seg i fire uker, men som dog
er nyskurt, tett og skylt med einerlåg,
og setter du i gang og koker lake
så det skodder under taket
(for lake må du ha hvis du skal rake),
og hvis du tar en grundig vask
oooooog...
derpå lar deg tørke helt i vind og blåst,
er god og mett av seterkost
og smiler hvitt og bredt og blitt og smått om senn
blir nesten ikke til å kjenn' igjen,
og føler at du nå har fred i sinnet
og resepten friskt i minnet
og tror at tiden snart kan være inne
og laken kanskje er blitt kald,
og hvis du ikke nøler, men tar fisken nå
og strør litt salt og sukker på
og legger alle tett i tett med ryggen ned
når de er fri for tårer, blod og sved -
( ja, særlig er det tale om en blodrand -
den er skummel, møkka gror a’n –
det må'kke finn´s det aller minste spor a'n)-
og dersom været nå slår om
fra sønnavind til nordavind og stjerneklart-
og det kan komme nokså snart,
og helst så bør det treffemed et måne-ne-
og hvis det dessforuten skulle skje
en såkalt autolyse eller gjæring
(selvoppløsning, selvfortæring)
så alle små bakteriekryp får næring,
og dersom også et enzym
får ro og fred i fiskebuttens dunkle dyp
til samarbeid med nevnte kryp,
og fisken dertil ikke har sett minste spor
av solskinn eller hatt kontakt med jord,
så den er blitt befengt med botulisme
ved en mikroorganisme
som ikke lar seg inngå kompromiss med
og kan ta livet av en hest,
menslarver unna bendelorm er harmløst kre
(så hvis du skulle finne det-
det sies at de sees, og de sprer seg kvikt
med stingsild, måkeskrik og annet slikt
som forekommer langsmed våre kyster-
trenger ingen å bli dyster,
skjønt "fiskebendelorm som bor i cyster",
det ryster, om jeg så må si,
så dersom allting klaffer her i Norges land
og russerne har unngått brann,
så fisken bortimot er becquerellefri
og også Helseves'net endelig
kan si at dette her, det "vil en rå til"-
sånt et tungrodd, men det må til-
ja, dersom hvis det hele skulle slå til,
så blir det rakefisk til juli.
Tor Guttu
Vel spist
Melodi: En liten gylden ring
Mens vi har sittet sånn og mimret her,
så kom et barndomsminne ganske nær.
Det var en dag vi kom fra skolen hjem i friskt og høstklart vær.
Vi stanset brått, og pusten steg og sank,
for vi ble møtt av en forferd'lig stank,
som fra en eksplosjon i en septiktank.
Men dunsten - akk o ve!- den kom fra spannet,
som sto på vår WC og lekket lite granne.
Det var et spann av tre , sendt inn fra landet.
Det var til far og mor, men virkningen ble stor.
For hunden Trofast lå besvimt i gruset,
og mus og rotter små, de rømte huset.
Kanarifuglen vår brøt av sin sang.
Den luktet rakefisk for aller første gang.
Ja, der og da så skulle ingen tro
at vi ble venner, men det ble vi jo.
Nå syns vi både lukt og smak er god,
og spiser minst for to
Vi er på farten og tar del med hell
i sånne mesterskap som her i kveld-
lukter og smaker, velger og vraker selv.
Vi kommer gjerne hit og går og drømmer -
et kjært og triv'lig slit, når juleølet flømmer
og gylden akevitt i fine strømmer
får tenne bluss på kinn og varme sjel og sinn.
I fred og ro og mak har vi nå kåret
den beste fisk på smak i dette året.
Med blygt og blidt distre vi sier fra
at numer to og tre er kanskje like bra.
Eksperter påstår - og det er vel så -
at rakefisken stinker mindre nå,
og kanskje er vi blitt litt eldre, så -
vi merker mindre og.
Iallfall er vi - som du selv kan se-
blitt far og mor, og kanskje vel så det.
Ung eller gammel - dette må vi ha med:
En smak og mild odør av høstens dage
med rette tilbehør - av gode, gamle slaget.
At mangt var bedre før, kan man beklage,
men fisken da og der var null mot denne her.
Vi er blitt rakefrelst, og vil så være.
Vi skåler når som helst for denne lære:
"En omgang rakefisk med lukt og smak
bevarer blikket fritt og holder ryggen rak".
Tor Guttu
Nå har vi åpna butten..
Melodi :Julekveldsvise: Nå har vi vaska golvet....
Nå har vi åpna butten og duften den er fin
den pirrer neseboret som ekte årgangsvin.
Ja, rakefisk fra Valdres nå er du her igjen
vi hilser deg velkommen vår hjertegode venn.
Når høstmørket seg senker, da samles vi til fest –
Når venner kommer sammen, da har vi det som best.
Med rakfisken på bordet blir stemningen på topp
ja, det er medisinen for både sjel og kropp.
Nå har vi dekket bordet med lys og tilbehør
med lefse og poteter, med flatbrød og med smør.
No'godt vi har i glasset det som seg hør og bør
og fisken står i sentrum så fristende og mør.
Nå lar vi maten smake og glemmer stress og mas
det kan vi garantere når når første munnfull tas
Og fisken den vi priser med høylytt velbehag<brA
for alle har sett frem til et deilig rakfisklag.
Nå tar vi oss en pause og svinger våre glass
lar fisk og lefse hvile, ja, det er på sin plass.
Vi utbringer en skål- ja, en riktig god porsjon
for rakefisk fra Valdres - en gammel tradisjon !